İtalyan makarna sosları; Makarna dünyanın her yerinde yenen ve tüketilen bir besindir. Özellikle içeriğinin irmik veya undan yumurta ile karıştırıldığında olan ve kuru hamur olarak yapılan şekilli hamurlardan meydana gelmesi ile yapılır. Makarna kelimesi İtalyanlardan Türkçe'ye Maccherone kelimesinden gelmiştir. Makarnalar hemen hemen herkesin sevdiği bir besindir.
Tüm dünya ülkelerinde meşhur olan bu yemek çeşidinin kendine has çok özel sosları vardır. Özellikle İtalyanlar da makarnanın ve soslarının yeri apayrıdır. Tam bir makarna ülkesidir. İtalyanların en meşhur yemeği de makarnadır. Tüm dünyada sosları ve makarna çeşitleri ile nam salmış bu ülke için makarna tam bir klasiktir.
İtalyan makarna sosları en meşhur ve bilinenleri
Pesto: Çam fıstığı, fesleğen, sarımsak, ceviz içi ve parmesan peyniri ile hazırlanan ve yapılan bir sostur. Sosun yapılması aşamasında sapları kesilmiş fesleğenler iyice yıkandıktan sonra kurumaya bırakılır. Kurutma işlemi ya makinelerde ya da doğal bekleme yolu ile yapılmaktadır. Çam fıstığı ve ceviz içleri bir tava içerisinde kahverengi bir görünüm alana kadar kavrulduktan sonra soğuması için bir kenarda bekletilir. Sarımsaklar bir havan içerisinde iyice ezilip macun kıvamına gelinceye kadar içerisine tuz atılarak ezilmelidir. Daha sonrasında ise sarımsak ve fesleğen bir robot yardımı ile iyice macun kıvamına gelinceye kadar çekilir. Daha sonra istenilen kıvama gelen karışımın içerisine bir buçuk su bardağı su ilave edilerek tekrar bir robottan geçirilir.
Daha sonrasında içerisine parmesan peyniri kavrulmuş ceviz içi ve çam fıstığı da ilave edilerek tekrar robottan geçirilerek bu özel sos hazır hale getirilir.
Oglio e olio: bu sos çeşidi ise kırmızı biber, zeytin yağ ve bol sarımsak ile yapılan bir İtalyan sosudur. En bilinen ve en meşhur sosların başında gelir. Bir tava içerisine zeytinyağı ilave edilerek ısınması beklenir ve içerisine ortadan ikiye kesilmiş sarımsak dilimleri ilave edilir. En son olarak kırmızı biber ilave edilip sarımsaklar ve kırmızı biberler özleşinceye kadar bekletilir. Dilerseniz sosun içerisine çok ince kıyılmış maydanoz ve tuz ilave edebilirsiniz. Daha sonra haşlayıp beklettiğiniz makarnanın üzerine döküp iyice karıştırdıktan sonra servis edebilir hale getirirsiniz.
Puttanesca: bu sos çeşidinde biraz daha farklı malzemeler kullanılır. Bunlar domates, siyah zeytin sarımsak, kırmızı biber ve baharatlardır. Öncelikle sarımsaklar ince ince kıyılır ve bir tava içerisinde bir fincan zeytin yağ ile kokusu çıkana kadar kavrulur. Daha sonra küp-küp doğranmış kabuksuz domatesler ilave edilir. Çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytinlerde içerisine eklenerek pişene kadar kavrulur. En son olarak kullanmak istediğiniz baharatlar ançüez ve kapariler de ilave edilir ve on dakika kadar pişime bırakılır. Sos artık hazırdır. Dilerseniz üzerine fesleğen koyarak servis yapabilirsiniz.
Bolognese: bu sos içerisinde kırmızı et kullanılmaktadır. İçerisinde maydanoz, kereviz, havuç, kıyma, domates sarımsak ve soğan bulunur. Soğan ve sarımsak doğranarak bir tava içerisine bir miktar yağ ile kavrulması için ocağa konulur. Hepsi tava içerisine tek tek ilave edilerek on dakika kadar pişirilerek hazır hale getirilir. Daha sonrasında susuz bir koyu kıvam sos istiyor iseniz yüksek ateşte suyu çekilene kadar bekletmeniz yeterlidir.
Daha birçok çeşit sosu bulunan İtalyan soslarının diğer türleri ise; Rissotto, Sciliana, Napoletane, Arrabbiata ve Alfredo'dur. Hepsi birbirinden faklı malzemeler ile yapılan bu soslar İtalya da en çok tüketilen ve de yapılan soslarıdır.
İtalyan makarna soslarının daha birçok çeşidi vardır. Benim sizler ile paylaştıklarım tüm dünyada bilinen ve yenen soslarının başında gelir. Makarna sosları o kadar çok çeşitlilik gösterir ki dilerseniz sizlerde bu soslara eklemeler yaparak yeni soslar türetebilirsiniz. Makarna sosları dünyasının merkezi olan İtalya da sosların geliştirilmesinin sınırı yoktur. Her yeni gelen zaman diliminde yeni bir sos ile karşılaşmamak imkânsız gibidir. Ama bizim sizlere anlattığımız soslar asla vazgeçilmeyenlerdir.
21.01.2024 02:21:09
İtalyan Makarna Sosları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba makarna ve şarap benim vazgeçemediğim ikili. Her türlü sosla yapılan makarnaya bayılırım İtalyan makarna soslarından pesto sosu denemiştim fesleğeni zaten çok severim. Başka öneribileceğiniz İtalyan makarna sosları nelerdir? Tümay . 01.11.2018 19:24:37
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024